Virusbeheersing in pootgoed 2022

Update 28 juni

Content manager
/ Categorieen: Nieuws

Correctie:
Bij de vangbak Swifterbant zijn op 20 juni de gevonden 85 zwarte bonenluizen gezet op de lijn van bruine violenluis gezet. In bijgaand bestand is dit gecoorigeerd.

De geaccumuleerde vectordruk (AVD) in Swifterbant (Wisentweg) staat nu op 92,59, Dronten (Oudebosweg) staat nu op 22,44. We zien nu veel groene perzikbladluizen in de vangbakken. Advies blijft: houdt het opschoonschema sluitend.

 

Klik hier voor de laatste luizenvangsten


Wat kunt u doen als voorbereiding tegen luizen en virusoverdracht 

 • Zorg voor een juiste bemestingsstrategie, voorkom te snelle loofgroei.
 • Dek afvalhopen goed af.
 • Begin zo vroeg mogelijk met selecteren.
 • Begin op virus vatbare rassen vanaf 40% opkomst met het inzetten van virus-olie (Olie H en Kompaan afwisselen met elkaar). Zorg vooral in het begin voor korte intervallen (3-4 dagen).
 • Bij hoge luizendruk direct vanaf opkomst starten met een correctiebespuiting met een luisdodend middel.
 • Bij voorkeur vlak voor een selectie ronde een luisdodend middel inzetten. Hierdoor wordt in een luisvrij gewas geselecteerd en wordt zo veel mogelijk virus overdracht voorkomen.
 • Voorkom altijd hergroei na loofdoding, pas de loofdoodstrategie hier zoveel als mogelijk op aan.


Advies viruspreventie

 • Start vanaf opkomst om de maximaal 4-5 dagen met: 4-5 l/ha Olie-H/Kompaan + pyrethroïde Sumicidin Super. Vuistregel Olie-H/Kompaan: 1 l/ha per dag. Olie-H/Kompaan inzetten tot en met minimaal de 2de selectieronde. Houdt vooral de eerste periode het interval kort (3-4 dagen)!
 • 1 l/ha Plant Care pepermuntolie toevoegen aan de Olie-H/Kompaan geeft in proeven van CropSolutions een positief resultaat. De repellende werking wordt met deze combinatie verbeterd.
 • Een aantal telers hebben ook goede ervaringen met het gebruik van Prolong in combinatie met Olie-H/Kompaan. De repellende werking wordt met deze combinatie verbeterd en is te vergelijken met Plant Care pepermuntolie. Advies Prolong: 75-100 ml/ha Prolong per 100 liter spuitvloeistof.
 • Pyrethroïden als Sumicidin Super hebben vooral een werking bij relatief koel en bewolkt weer. Bij Warm en zonnig weer breken pyrethroïden versneld af. Maak in uw strategie gebruik van de eigenschappen van deze middelen.
 • Zorg dat minimaal elke 10 dagen een keer een correctiebespuiting (luisdoder) plaatsvindt. In perioden van hoge luisdruk adviseren wij om wekelijks een luisdoder toe te voegen.Wij adviseren direct na opkomst een correctiebespuiting uit te voeren met bijvoorbeeld 0,25 kg/ha Gazelle/Antilop (dezelfde actieve stof). Sivanto Prime (0,5 l/ha) betreft een geheel nieuwe toelating. Het product is een welkome aanvulling in het rijtje van luizendoders. Closer/Sequoia (dezelfde actieve stof) hebben de langste werkingsduur, maar mogen allebei pas na de bloei 1 keer worden ingezet met 0,2 l/ha.  Batavia (0,75 l/ha) heeft ook een toelating in aardappelen tegen bladluizen. Het heeft geen direct dodende werking op luizen, maar wel een lange systemische werking. Het heeft dus maar een beperkte werking op non-persistente virusoverdracht, maar wel een zeer goede werking op persistente virusoverdracht. Ook dit middel mag pas toegepast worden na de bloei.
 • Gebruik voldoende water voor een goede luisdoding (correctiebespuiting) tot onder in het gewas. Voer een correctiebespuiting bij voorkeur altijd apart uit met voldoende (300-400 l/ha) water.

 

Klik hier om overzicht middelen te downloaden

 

Vorig artikel Groeiverbeteraars
Volgend artikel Vacature Spuiter en Allround medewerker
×